Självkänsla och självförtroende - vad är skillnaden?

Hej!

Här kommer min text om självkänsla, som är grunden i allt vi gör och hur vi har det. Det handlar om att lära känna och förstå sig själv, bli trygg i sig själv och utvecklas. Det mesta blir roligare då. Inte minst kontakten med andra människor. 

Hur tänker du om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende?

Lite grovhugget brukar man säga att självkänslan handlar om varande och självförtroendet handlar om görande.

(ett gott) Självförtroende: det kan handla att man känner sig trygg i sin yrkesroll, att man liksom vet vem man är på jobbet. Man har sina uppgifter, man utför sitt jobb väl, man har sin roll. Man har utbildning och erfarenheter som gör att man kan sitt arbete. 

(en god) Självkänsla: att trivas med att liksom bara vara sig själv. Och att ha
ett värde bara genom att man existerar.

Självkänsla och självförtroende går in i varandra. Om jag är duktig i mitt arbete, så kan det "sippra ner" till självkänslan. Att känna att man är kompetent i sitt görande ger en trygghet, en stabilitet i ens varande.

Jag upplever att självkänslan sitter mest i kroppen, där finns min känsla av vem jag är. Och självförtroendet sitter mer i huvudet och handlar om hur jag tänker att jag är. Ofta i jämförelse med andra. Hur upplever du det?

Hur tänker du om självkänsla och självförtroende?
Har du en skön balans mellan de båda? Eller är det någon del där du är mer sårbar?

Varma hälsningar
Elisabet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Klara Sundin » Att sätta gränser:  ”Hej, Jag är nyfiken på denna kursen. Lämna gärna en kommentar om den fortfarand..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln