Hur glad får du vara?

Hej!

Här skriver jag om självkänsla, som är grunden i allt vi gör och hur vi har det. 

Det handlar om att lära känna och förstå sig själv, kunna acceptera sig själv, känna självkärlek. Bli trygg i sig själv och utvecklas.

Det handlar om din känsla för dig själv och ditt liv.

Allt det här kan vi utveckla och som gör att vi kan känna mer glädje och mod i vardagen.

Här kommer tips nr 3 av 10 om hur du kan göra för att stärka din självkänsla

Gör dig medveten om dina känslor. De fungerar som en kompass och visar dig dina behov och vad som är bra för dig och vad som kanske inte är så bra för just dig. Förenklat sagt. 

När du upplever en jobbig känsla betyder det inte nödvändigtvis att du ska fly och undvika den situationen där den känslan uppstod. Vid nervositet inför något nytt till exempel.

(Förutom när det är en farlig situation, då är det förstås viktigast att fly och att sätta sig i säkerhet)

Men det betyder att du kan behöva undersöka vad som precis hände och vad som fick dig att må dåligt. Vad hände, vad såg du, vad hörde du, vad tänkte du, vad kände du?

Du behöver låta känslan få finnas och ta plats så. Döm inte, låt känslan vara, känn den och gör dig nyfiken på vad den säger dig. Andas. Ta dig en stund att känna, så du hinner komma fram till vad som kan vara ett bra sätt att agera i den här stunden.

Är du så att du tar fasta på negativa känslor och kanske ältar och analyserar länge vad som hänt? Dra ner på det. Du kanske behöver en stund att fundera för att komma till klarhet, men älta inte. Det drar ner dig.

De sköna känslorna brukar vi ju inte vilja undvika i allmänhet, men vi kan behöva träna på att låta dem finnas.

Vi kan behöva träna på att låta dem ta mer plats. Det är lätt att bara kort låta sig känna något positivt och sen gå vidare för att ta tag i annat.

Jag vill uppmuntra dig att ta dig en stund och låt den sköna känslan sprida sig i kroppen. Stanna där, i den sköna känslan en stund. Riktigt gå in i den. Andas. Så den får fäste.

Hur bra tillåter du dig att må? Hur glad får du vara?

Se till att du är generös mot dig själv med att känna din glädje. Träna. Det är inte ovanligt att vi håller tillbaka härliga känslor.

Med alla dina känslor - känn var de sitter i kroppen och våga känna dem. Det gör att du förankrar dig i din kropp, vilket med träning och acceptans ger stabilitet och lugn, som en grund i olika situationer. 

Etiketter: självkänsla

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Klara Sundin » Att sätta gränser:  ”Hej, Jag är nyfiken på denna kursen. Lämna gärna en kommentar om den fortfarand..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln