Din integritet och andras

Hej!

Mitt ämne idag handlar om integritet. Min egen och hur jag respekterar andras integritet och gränser.

Jag är själv rädd om min integritet och mina gränser. Och det har vuxit fram genom att jag har varit med om motsatsen; att de inte har respekterats av andra. 

Det tog mig tid att bli medveten och inse hur jag har blivit påverkad av det här och att jag, som alla andra har rätt att värna om min integritet och mina gränser.

Och med det gränser och integritet, som med det mesta, så blir man kanske aldrig "färdig". Det kommer nya utmaningar, där ens behov av gränser blir tydligare och kanske ändras på något vis. Och det kan ju vara jobbigt. Det är även en möjlighet att växa.

Ju mer medveten jag är om mitt eget behov av integritet och värdet av att kunna sätta mina gränser, desto lättare är det att vara lyhörd för andras.

Och det här är ju oerhört viktigt för hur vi har det i våra relationer.

För mig kan det svida i hjärtat när jag hör människor prata i fikarummet på arbetsplatsen på ett utelämnande eller nedlåtande sätt om sina barn eller sin partner, till exempel. 

Även om de som man pratar om inte kommer att få veta det, blir det ändå att vara vårdslös med deras integritet. Det handlar mest om omedvetenhet när man pratar så, tänker jag. Man ser det som harmlöst och menar inget illa. Men ändå.

Vi kan behöva dela tankar med någon utomstående om hur vi har det i våra relationer, men det finns ju andra sätt.

Det handlar också om vem jag själv vill vara.

Jag upplever att det ger mig en fadd och dålig känsla om jag pratar om andra som jag inte skulle vilja att de pratar om mig.

Hur jag pratar om mina barn, till exempel, påverkar ju också min relation till dem. Jag matar mig själv med påståenden om dem som också skapar hur vår relation ser ut.

Hur tänker du om det här?
Vilka erfarenheter har du?
När har du blivit utmanad i din integritet och dina gränser?
Händer det att du märker att du kliver över andras gränser?
Vad gör du då?

Varma hälsningar
Elisabet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Klara Sundin » Att sätta gränser:  ”Hej, Jag är nyfiken på denna kursen. Lämna gärna en kommentar om den fortfarand..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln