Är du trött på att stressa?

Är du trött på att stressa?
 
Det kan vara lätt att känna sig fångad i "ekorrhjulet". Det är lätt att uppleva att man inte har något val. Att livet är stressigt. Att samhället är stressigt. Att det bara är så.
 
Stress kan också vara lite förföriskt: 
 
Det kan kännas som att det går fortare att utföra saker om man stressar. Då känns det liksom att man håller en snabb takt.
 
Det kan kännas som att man har mer koll på saker, är mer på "G" om man stressar.
 
Man kan uppleva att man är mer effektiv och sparar tid om man stressar
 
Det kan vara en vana att gå in en känsla av stress. Att det blir helt automatiskt. Man är så van att känna så att man inte ens märker att man stressar.
 
Det är lätt att bli påverkad av en stressig omgivning. När andra stressar kan det kännas naturligt att också man själv ska stressa.
 
Det kanske kommer tankar som: om jag inte stressar kanske jag gör något fel? Gör jag saker för långsamt? Upplever andra mig som lat, ineffektiv eller för långsam om jag inte stressar?
 
Ibland tror jag att stress kan ge en känsla av att det är extra viktigt det man håller på med, som ett sätt att ge det mer mening. På jobbet till exempel.
 
Något du känner igen dig i?
Jag kan känna igen mig i alla exempel ovan. 
 
Men för mig är stress en sak som jag undviker så mycket som jag bara kan nuförtiden.
 
För mig handlar det mycket om min självkänsla att se till att jag får leva i min takt. Att känna att det är mitt liv jag lever. Att jag inte bara hänger med i andras takt och hur det ser ut runt omkring mig.
 
Att leva i min takt innebär för mig bland annat att jag vill kunna andas lugnt och vara närvarande i det jag gör.
 
Även när det är saker som behöver göras snabbt.
 
Jag märker att det går inte fortare för att jag stressar
 
Om jag stressar blir jag ineffektiv, jag får mindre eller ingen tillgång till min kreativitet och det går åt mycket mer energi och jag blir trött.
 
När jag kan släppa stressande tankar om situationen och bara "vara i" att jag gör saker med närvaro och fokus, då går det ganska fort det jag ska göra och jag är fortfarande i min takt utan att bli stressad.
 
Nu är det ju inte så att jag aldrig hamnar i stress, men det går allt lättare att komma tillbaka till min takt.
 
"Jag behöver ta det lugnt så att jag hinner" är ett bra uttryck, som jag försöker att leva efter.
 
Tillsammans med mina klienter lägger jag mycket fokus på att utveckla en medvetenhet om hur vi tänker, känner och agerar och hur vi kan hitta en förankring i kroppen. Och att alltmer komma ifrån stressande tankar.
 
Det är ett effektivt sätt att hitta mer lugn, trygghet och stabilitet i sig själv.
 
Lever du i din takt?
 
Varma hälsningar
Elisabet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Klara Sundin » Att sätta gränser:  ”Hej, Jag är nyfiken på denna kursen. Lämna gärna en kommentar om den fortfarand..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln